avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie

MINISTERUL JUSTITIEI Ordin nr. 1882/C din 12 septembrie 2011 AGENTIA NATIONALA DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA Ordin nr. 1.044.364 din 19 septembrie 2011

Regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie

Avand in vedere prevederile art. 4 lit. l) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si dispozitiile art. 3^2 alin. (3) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare,
in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (8) din Legea nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu prevederile art. 9 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 1.210/2004 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, republicata, cu modificarile ulterioare,
in temeiul dispozitiilor art. 13 din Hotararea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul justitiei si directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara emit urmatorul ordin:

Art. 1
Se aproba Regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2
Prezentul ordin se publica in Error! Hyperlink reference not valid. al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicare.


ANEXA - Regulament privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie


Art. 1
(1) Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), prin oficiile de cadastru si publicitate imobiliara (OCPI), avizeaza tehnic, exclusiv cu privire la corectitudinea datelor topografice, expertizele judiciare efectuate de catre expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie.
(2) Avizarea tehnica a expertizelor judiciare prevazute la alin. (1), in conformitate cu art. 4 lit. l) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se face la solicitarea instantei de judecata care a dispus efectuarea expertizei.
(3) In cazul cererilor prin care se solicita pronuntarea unei hotarari ce tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, daca instanta de judecata va dispune efectuarea unei expertize judiciare, aceasta va fi avizata in conformitate cu art. 3^2 alin. (3) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 2
(1) Avizarea tehnica a expertizei judiciare consta in receptia tehnica a planului de amplasament si delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei si se acorda in conformitate cu prevederile art. 9 alin. (3) lit. e) si ale art. 13 alin. (3) lit. h) din Regulamentul de avizare, verificare si receptie a lucrarilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei si al cartografiei, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 108/2010.
(2) Planul de amplasament este insotit de urmatoarele documente:
a) memoriul tehnic, prin care se descrie lucrarea efectuata;
b) planul de incadrare in zona, in care este individualizat imobilul;
c) extrasul de carte funciara pentru informare, daca imobilul este inregistrat in cartea funciara;
d) copia adresei, a incheierii instantei de judecata sau, dupa caz, a altor documente din care rezulta numirea expertului si identificarea imobilului care face obiectul expertizei.
(3) Prin imobil, in sensul prezentului regulament, se intelege una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, de pe teritoriul unei unitati administrativ-teritoriale, indiferent de categoria de folosinta, apartinand unui proprietar sau mai multor proprietari, in cazul coproprietatii. Imobilul se identifica printr-un numar cadastral unic si se inscrie intr-o carte funciara.

Art. 3
(1) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in sistemul de proiectie Stereografic 1970, in doua exemplare.
(2) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in conformitate cu prevederile Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 634/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Raspunderea pentru corectitudinea intocmirii planului de amplasament si delimitare a imobilului si pentru corespondenta lui cu realitatea din teren revine expertului judiciar, acesta avand obligatia sa execute masuratorile la fata locului.
(4) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in format digital in fisiere .dxf si .cpxml. Planul de amplasament si delimitare a imobilului intocmit in format digital in fisier .dxf se depune si in format analogic. Formatul fisierului .cpxml poate fi descarcat gratuit de pe pagina de internet a ANCPI.
(5) Elementele din fisierul .cpxml care nu sunt determinabile la momentul intocmirii sale, intrucat depind de solutionarea litigiului, se completeaza ulterior de catre OCPI, potrivit celor rezultate din cuprinsul hotararii judecatoresti irevocabile in temeiul careia se solicita intabularea in cartea funciara.

Art. 4
(1) Receptia tehnica a planului de amplasament si delimitare a imobilului se realizeaza, fara a se atribui numar cadastral, prin analizarea:
a) continutului topografic al acestuia;
b) metodelor si mijloacelor de masurare;
c) incadrarii acestuia in sistemul national de proiectie Stereografic 1970;
d) determinarii suprafetei imobilului.
(2) Receptia tehnica a planului de amplasament si delimitare a imobilului se realizeaza fara participarea expertului judiciar.

Art. 5
(1) Competenta receptiei planului de amplasament si delimitare a imobilului revine OCPI judetean, in a carui raza de activitate este situat imobilul ce face obiectul expertizei.
(2) Planurile de amplasament si delimitare a imobilului receptionate, cu privire la corectitudinea datelor topografice utilizate, sunt salvate intr-o baza de date grafica distincta denumita „Receptii expertize tehnice judiciare”.

Art. 6
(1) Receptia se finalizeaza prin intocmirea de catre OCPI, in conditiile prevazute de Regulamentul de avizare, verificare si receptie a lucrarilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei si al cartografiei, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 108/2010, a procesului-verbal de receptie, in care se consemneaza admiterea sau respingerea receptiei planului de amplasament si delimitare a imobilului.
(2) Procesul-verbal de receptie se intocmeste in doua exemplare, unul pentru OCPI teritorial, respectiv unul pentru instanta, si trebuie insotit in toate cazurile de planul de amplasament si delimitare a imobilului care face obiectul expertizei judiciare.
(3) In cazul admiterii, pe planul de amplasament si delimitare a imobilului se aplica parafa si semnatura inspectorului.
(4) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in numarul de exemplare necesar comunicarii catre partile din proces, plus un exemplar pentru instanta si unul pentru OCPI teritorial.
(5) In procesul-verbal de receptie se face mentiune despre:
a) continutul si corectitudinea datelor topografice;
b) datele folosite, planuri parcelare, planuri topografice, documentatii cadastrale, comparativ cu cele din baza de date a OCPI teritorial;
c) amplasamentul si vecinatatile imobilului, existenta eventualelor suprapuneri, prin mentionarea acestora pe planul de amplasament si delimitare a imobilului.

Art. 7
(1) Avizarea tehnica a expertizei judiciare, constand in receptia tehnica efectuata in conditiile prezentului regulament, este scutita de la plata tarifelor.
(2) Expertii judiciari pot solicita OCPI sau biroului teritorial, in baza documentelor din care rezulta numirea acestora si identificarea imobilului care face obiectul expertizei, cu scutire de la plata tarifelor, urmatoarele date si documente:
a) coordonatele punctelor aflate pe limita de proprietate pentru imobilele inregistrate in sistemul informatic de cadastru si carte funciara, pentru imobilul in cauza, precum si pentru cele limitrofe imobilului in cauza;
b) planul de incadrare in zona;
c) extrasul de plan parcelar receptionat de OCPI teritorial sau, dupa caz, extrasul de plan cadastral de carte funciara;
d) extrasul de carte funciara pentru informare, daca imobilul este inscris in cartea funciara;
e) copii ale actelor care au stat la baza inscrierii in cartea funciara a imobilelor in cauza;
f) extras de pe ortofotoplan, pentru imobilul in cauza, precum si pentru cele limitrofe imobilului in cauza;
g) copii ale altor documente necesare si in stransa legatura cu efectuarea expertizei judiciare, nominalizate de catre expert.

Art. 8
Termenele privind receptia planului de amplasament si delimitare a imobilului, precum si cele privind furnizarea de date si documente sunt stabilite prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 186/2009 privind stabilirea termenelor de prestare a serviciilor furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si unitatile sale subordonate, cu completarile ulterioare.

Art. 9
In aplicarea prevederilor prezentului regulament, in cadrul OCPI si al birourilor teritoriale se va stabili un program special de lucru cu expertii judiciari, in urma consultarii cu biroul local de expertize judiciare. Programul de lucru cu expertii judiciari va fi publicat pe pagina de internet a OCPI teritorial.

Art. 10
(1) In vederea efectuarii inscrierii in sistemul integrat de cadastru si carte funciara conform Legii nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a imobilului care a facut obiectul litigiului in care s-a dispus expertiza judiciara, planul de amplasament si delimitare a imobilului pentru care s-a admis receptia in conditiile prezentului regulament tine locul documentatiei cadastrale dupa pronuntarea hotararii judecatoresti irevocabile.
(2) Atribuirea numarului cadastral se face de catre OCPI, dupa verificarea corespondentei cu realitatea din teren, daca situatia tehnico-juridica a imobilului nu a fost modificata prin inregistrari ulterioare avizarii tehnice a expertizei judiciare.

Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 16:44, 21 Decembrie 2011
si unii credeau ca autorizatii cadastru vor putea face expertize judiciare :slap: cand colo e invers expertii judiciari fac documentatii de intabulare :rtfm:
der toate astea DOAR la cererea instantei, sau nu am inteles eu bine?
Cu tot respectul cuvenit celor care au intocmit si semnat acest reglament, dar :
- la data intrarii in vigoare a acestui regulament, in Romania nu este intocmit cadastrul general, datele furnizate de catre OCPI sunt incerte, cum se poate dispune o htarare judecatoreasca ce ramane definitiva si irevocabila pe aceste date incerte?
- cum se realizeaza o accelerare in judecarea proceselor daca prin aplicarea acestui regulament se prelungesc nejustificat termenele de judecare a proceselor?
- cum se poate intabula sentinta judecatoreasca, daca la imobilul expertizat nu i sec da numar cadastral?
- inspectorul de la OCPI care efectueaza avizarea documentatiei, cum poate sa
verifice documentatia intocmita fara deplasare in teren, si daca o face, cum o face cu sau fara partile din dosarul cauzei, cine le mai face inca o data convocarea , iar apoi cum poate sa respecte confidentialitatea lucrarii daca nu este parte in dosarul cauzei?
- in conditiile enumerate mai sus expertul judiciar in cauza mai are credibilitate in fata partilor?
-daca in majoritatea cauzelor de fond funciar, din dosar fac parte, Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra trenurilor, Comisia comunala, oraseneasca, municipala si OCPI - cine face avizarea tehnica a documentatiei?
-pentru nici una din cele peste 140 de specialitati existente pe tabloul expertilor judiciari autorizati de catre Ministerul de Justitie, in care se solicita expertiza tehnica judiciara, nu se cere azarea de nimeni, de ce numai pentru expertii judiciari topografi, acestia sunt cei mai nepregatiti din punct de vedere profesional?
- oare expertul judiciar de specialitate topografie, geodezie si cadastru, autorizat de Ministerul de Justitie este un simplu cotizant de 10% din valoarea onorariului pentru Ministerul de Justitie?
... - MAI SUNT SI ATELE... ASTEPT PARERI.

#-o cu ceva timp in urma... cei "bine informati" tineri si autorizati ancpi/ocpi s-au ingramadit la Capitala si... s-au facut experti judiciari. (sper ca nu ati uitat de ODG = ordinul desfintat al geodezilor atunci tactica a lasat de dorit) acum e buna - deci autorizatilor cadastru care sunt in acelasi timp experti judiciari le convine de minune acest regulamnt (pana acum se cam fastaceau sa ia banii de doua ori).
- datele la care se refera regulamentul sunt tehnice nu incerte.
- timp de multi ani si inca multi ani de acum inainte inspectorii de cadastru verifica/vor verifica lucrarile "cu degetul pe harta" (si acum mai sunt si la "ministerul turismului si industriei grele")
- cred ca credibilitatea creste: Acum ii puteti si intabula ;) cum e si firesc.
- problema este daca masuratoarea dvs expert judiciar in stereo 70 se suprapune peste m,asuratoarea mea autorizat cadastru!!!! vi se respinge expertiza #-o sau ne intalnim (sincer, dar sincer eu mi-as dori sa ma intalnesc cu domnul "expert Iv..." 80ani pe teren)
- eu insa cred ca ideea de a "lua in evidenta cadastrala expertizele judiciare" asa cum procesele ar trebui notate in CF - este buna in teorie - dar la practica ............................................................
Toate lucrarile sunt avizate la oficiu nu doar ale expertilor judiciari. Au multe mijloace de verificare, dar cred ca folosesc ortofotoplanurile mai mult. Fiind avizate parca e o certitudine in plus ca e mai greu de favorizat una din parti. Din cauza modificarilor din cadastru numerele top noi le dau la oficiu. E greu pentru un expert sa se puna in coordonate in asa fel incat sa nu creeze alte nepotriviri fara sa primeasca coordonatele parcelelor invecinate.
APET_R a scris:

Cu tot respectul cuvenit celor care au intocmit si semnat acest reglament, dar :
- la data intrarii in vigoare a acestui regulament, in Romania nu este intocmit cadastrul general, datele furnizate de catre OCPI sunt incerte, cum se poate dispune o htarare judecatoreasca ce ramane definitiva si irevocabila pe aceste date incerte?
- cum se realizeaza o accelerare in judecarea proceselor daca prin aplicarea acestui regulament se prelungesc nejustificat termenele de judecare a proceselor?
- cum se poate intabula sentinta judecatoreasca, daca la imobilul expertizat nu i sec da numar cadastral?
- inspectorul de la OCPI care efectueaza avizarea documentatiei, cum poate sa
verifice documentatia intocmita fara deplasare in teren, si daca o face, cum o face cu sau fara partile din dosarul cauzei, cine le mai face inca o data convocarea , iar apoi cum poate sa respecte confidentialitatea lucrarii daca nu este parte in dosarul cauzei?
- in conditiile enumerate mai sus expertul judiciar in cauza mai are credibilitate in fata partilor?
-daca in majoritatea cauzelor de fond funciar, din dosar fac parte, Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra trenurilor, Comisia comunala, oraseneasca, municipala si OCPI - cine face avizarea tehnica a documentatiei?
-pentru nici una din cele peste 140 de specialitati existente pe tabloul expertilor judiciari autorizati de catre Ministerul de Justitie, in care se solicita expertiza tehnica judiciara, nu se cere azarea de nimeni, de ce numai pentru expertii judiciari topografi, acestia sunt cei mai nepregatiti din punct de vedere profesional?
- oare expertul judiciar de specialitate topografie, geodezie si cadastru, autorizat de Ministerul de Justitie este un simplu cotizant de 10% din valoarea onorariului pentru Ministerul de Justitie?
... - MAI SUNT SI ATELE... ASTEPT PARERI.

Intrebare:
Daca un expert face o expertiza judiciara intr-o cauza, si datele de din Cadastru nu sunt complete, vecinatatile nu sunt verificate, traseele subterane nu sunt de asemenea verificate, instanta (in lipsa de cunostinte si interes de respectare a unor animite proceduri) si nici partea ce urmeaza a fi obligata la retrocedare (autoritate publica) nu solicita completari si nu face opozitie, si mai apoi vecinii se trezesc cu varii drepturi lezate, nefiind chemati in proces si nici instiintati despre derularea procedurii, cine e responsabil?
Chiar daca OCPI ar verifica lezarea in drepturi tot s-ar produce si indreptarea unei hitariri definitive si irevocabile ar trebui sa fie finantata de pagubiti, care vor avea dreptul la despagubiri numai dupa ce vor cistiga un alt proces de repunere in drepturi. Nu?!

Alte discuții în legătură

Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Memoriu semnat de 111 experti tehnici judiciari topo-cadastru 10 iulie 2011 Mirela Dorina Bogatu Mirela Dorina Bogatu MEMORIU Cu privire la continutul “REFERATULUI DE APROBARE” emis de ANCPI si MINISTERUL JUSTITIEI prin ........– SECRETAR DE STAT si ... (vezi toată discuția)
Noul mod de avizare a expertizei judiciare de specialitate topografie , geodezie si cadastru. BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU [b]Proiect de act normativ privind Regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara.[/b] Propunerile si observatiile ... (vezi toată discuția)